Gerbil

De Gerbil, ook wel (Mongoolse) Woestijnrat of Springmuis genoemd komt voor in de droge gebieden van Oost Europa en Noord Afrika. De gerbils die als huisdier worden gehouden komen uit Mongolië. In het wild hebben deze knaagdieren een zeer sterke familieband. Een ouderpaartje kan een groot gezin met veel nakomelingen voortbrengen die gezamenlijk in een grote onderaardse holen leven met aparte "slaapkamers" en "provisiekelders" en een uitgebreid gangenstelsel. Bij de ingang van het hol zitten altijd enkele mannetjes op wacht. Wanneer er gevaar dreigt roffelen ze met hun pootjes, waarna de hele familie onder de grond vlucht. Onder hun buik, net voor de navel hebben ze een geurklier waarmee ze hun territorium markeren. Het zijn actieve vriendelijke diertjes die zowel 's nachts als overdag actief zijn. Als huisdier worden gerbils meestal met meerdere dieren gehouden. Omdat de familiestructuur meestal niet aanwezig is moeten de dieren een ruim verblijf hebben waarin ze elkaar ook kunnen ontlopen. Schuilplaatsen moeten er voldoende aanwezig zijn.

Gerbils laten niet snel zien dat ze ziek zijn. Meestal zijn ze al behoorlijk ziek wanneer ze het laten zien. Hoe eerder een ziek dier wordt behandeld hoe beter de vooruitzichten zijn.

Een goede tip: weeg uw Gerbil wekelijks op een brievenweger. Vermindering in gewicht is vaak het eerste teken dat er wat mis is met uw gerbil!

Hiernaast een overzicht van voeding, verzorging en veel voorkomende ziekten.